Zwemvijvers

Een zwemvijver biedt de uitstraling van een vijver en het plezier van een zwembad. Het is mede daarom dat de zwemvijver in ons land bezig is aan een opmerkelijke opmars. Niet alleen worden er de laatste tijd veel nieuwe zwemvijvers aangelegd, ook bestaande zwembaden en zelfs gierputten worden omgetoverd tot mooie, natuurlijke zwemvijvers.

Een zwemvijver is als het ware geruisloos in een bestaande of nieuwe tuin in te passen. Alle vormen en maten zijn mogelijk – van glooiende oevers tot rechte wanden. Het aanleggen van een zwemvijver gebeurt eigenlijk grotendeels op dezelfde manier als bij een traditionele vijver, maar toch zijn er zaken waar men in het bijzonder rekening mee moet houden.

Werking
De werking van zwemvijvers is basaal voor iedere zwemvijver identiek. In de meeste gevallen bestaat een zwemvijver uit twee bakken: een zwemgedeelte en een filterdeel. Het water wordt gereinigd, doordat het door het filterdeel circuleert en weer terug wordt gepompt naar het zwemgedeelte. In het filterdeel staan meestal bepaalde water- en oeverplanten, helofyten genaamd.

Deze helofyten – in combinatie met lavastenen – zuiveren het water, zorgen voor zuurstof in het water en maken het water helder. Er zijn ook andere filters mogelijk, maar het helofytenfilter is het meest gebruikte. Om de ecologische processen zo min mogelijk te storen wordt een diervriendelijk voorfilter gebruikt. Let op: de pomp van een zwemvijver mag sinds kort niet meer in de vijver worden geplaatst, maar moet erbuiten geplaatst worden.

Vissen mogen uiteraard ook in een zwemvijver worden gezet.
Let er dan wel op dat het vissen zijn zoals goudwindes, die zich
niet voortplanten en die weinig afvalstoffen afscheiden.

Materialen
Zwemvijvers in tuinen worden meestal gemaakt van beton,
metselwerk, folie of een combinatie van deze materialen. Vijvers van beton of metselwerk zijn sterk en duurzaam, maar tegelijk ook duur, de bouw duurt langer en ze zijn moeilijk ooit nog te verwijderen.

Over de juiste verhoudingen en capaciteit van een filter en pomp wordt vaak geheimzinnig gedaan. Dat lijkt ook terecht, want het is juist die afstemming die een bepaalde vijver uniek maakt. Toch zijn er enkele algemeenheden te vinden. In de regel wordt een zwemvijver met helofytenfilter qua oppervlakte voor 70 tot 80 procent ingericht als zwemgedeelte en voor 20 tot 30 procent als reiningsgedeelte.

Wat betreft de capaciteit van de pomp wordt gesteld dat in het zwemseizoen 3 of 4 keer per dag de inhoud van het bad rondgepompt moet worden. ‘s Winters kan dat gereduceerd worden tot slechts eenmaal per 24 uur.

Planten
Qua beplanting van het helofytenfilter zijn er veel mogelijkheden. Twee veel voorkomende planten die geschikt zijn voor een helofytenfilter zijn de gele lis en de kalmoes. Die worden vaak in een verhouding van ongeveer 80 en 20 procent geplant. Zaak is in ieder geval om te zorgen voor niet te veel planten per meter. Andere planten die geschikt zijn voor het helofytenfiler zijn grote lisdodde en de mattenbies.

Voor de vijver als geheel zijn nog meer plantkeuzes mogelijk, zoals drijvende waterplanten. Dit zijn vooral waterlelie(achtigen). De functie van deze groep planten is de verkoelende werking die bedekkende bladen hebben op hete zomerdagen. Verder zijn er nog de ondergedoken waterplanten, planten die volledig onder het wateroppervlak leven. Over het algemeen functionereen die als zuurstofplant. Drie kwart van het totaal aan zuurstofplanten wordt spiegelend of glanzend fonteinkruid aangeplant vanwege zijn jaarronde zuurstofproductie. Zuurstofplanten hebben tevens een remmende inloed op algengroei.

Praktische tips
Vaak hebben klanten al een bepaald idee wat ze willen met een zwemvijver. Onze taak is om toch goed te overleggen wat klanten nu precies willen. Zoals:

– Locatie ten opzichte van terras. Het is handig als de vijver dicht
bij het terras ligt, zodat de mensen niet lang hoeven te lopen en
er ook zicht op hebben.
– Ligging. Een zwemvijver niet te dicht bij bomen.
– Hoeveelheid zon die op het water schijnt. Veel zon op het water
zorgt niet alleen voor opwarming, maar kan ook de buren tot
last zijn in verband met spiegeling.
– Beplanting. Zuurstofplanten scheiden een stof af die een
remmende werking heeft op de groei van algen.

Het is daarom van belang zo snel mogelijk na het vullen van de
zwemvijver voldoende zuurstofplanten toe te voegen.
– Plaatsing filter. Het helofytenfilter hoeft niet direct te grenzen
aan het zwemgedeelte. Als er een goed leidingstelsel ligt, kan
het helofytenfilter in een ander deel van de tuin worden
aangelegd. Vooral bij strakke tuinen kan dit handig zijn.
– Waterkwaliteit. Het is natuurlijk water, waardoor je met aanslag
te maken krijgt. Ook zal het water niet zo helder zijn als dat in
een zwembad.

Voors en tegens:
Een zwemvijver heeft enkele grote voordelen ten opzichte van een zwembad:
– minder onderhoud.
– geen chemische toevoegingen, zuivering op een natuurlijke
manier.
-Flora en Fauna.
-Vorm is vrij te bepalen
-Hij past in het geheel van de groene buitenruimte in tegenstelling tot het opvallende zwembad.
-Beleving is verspreid over vier seizoenen: denk ook aan spelen met sneeuw of ijs, of de vijver als rustiek element
in de tuin.

Nadelen zijn er ook:
-Het woord zwemvijver heeft een negatieve bijklank.
-Er is meer oppervlakte nodig dan bij een zwembad.
-Contact met reptielen is niet ondenkbaar.
-Soms treedt er algengroei op als gevolg van natuurlijke processen.

Onderhoud:
Het onderhoud van een zwemvijver is niet zo lastig. Enkele zaken zijn belangrijk:
– Bladeren verwijderen. Het liefst twee of drie maal per jaar in de herfst en winter.
– Stofzuigen van de bodem, enkele malen per jaar.
– In geval van dichtgevroren vijver met sneeuw erbovenop, dit verwijderen boven het reinigingsgedeelte om
lichtinval te creëren voor de planten.
– Zuurstofplanten uitdunnen: zes maal per jaar in de maanden mei tot september.
– Helofyten afsnoeien: éénmaal per jaar in september / oktober.

Neem contact met ons op!

Creativiteit en daadkrachten worden binnen ons bedrijf gecombineerd. We willen u maatwerk leveren en waar voor uw geld. Daarnaast hoeft u geen onnodige kosten te maken. We stellen u in staat met uw budget uw wensen zo optimaal mogelijk te realiseren. Bent u nieuwsgierig of Tuintechniek van Rijswijk iets voor u kan betekenen? Neem dan contact op. Of kom langs tijdens onze openingstijden.
Contactpagina