Zwemvijvers

Wilt u een natuurlijk zwemvijver laten aanleggen? Dat is een goed idee, want een zwemvijver biedt de uitstraling van een vijver en het plezier van een zwembad. Het is mede daarom dat de zwemvijver in ons land bezig is aan een opmerkelijke opmars. Niet alleen worden er de laatste tijd veel nieuwe zwemvijvers aangelegd, ook bestaande zwembaden en zelfs gierputten worden omgetoverd tot mooie, natuurlijke zwemvijvers.

Een natuurlijke zwemvijver laten aanleggen door een specialist

Een zwemvijver is als het ware geruisloos in een bestaande of nieuwe tuin in te passen. Alle vormen en maten zijn mogelijk, van glooiende oevers tot rechte wanden. Het aanleggen van een natuurlijke zwemvijver gebeurt eigenlijk grotendeels op dezelfde manier als bij een traditionele vijver, maar toch zijn er zaken waar men in het bijzonder rekening mee moet houden. Wij van Tuintechniek van Rijswijk zijn specialist in het aanleggen van natuurlijke zwemvijvers en vertellen u graag meer over de vele mogelijkheden.

Werking

De werking van zwemvijvers is basaal voor iedere zwemvijver identiek. In de meeste gevallen bestaat een zwemvijver uit twee bakken: een zwemgedeelte en een filterdeel. Het water wordt gereinigd, doordat het door het filterdeel circuleert en weer terug wordt gepompt naar het zwemgedeelte. In het filterdeel staan meestal bepaalde water- en oeverplanten, helofyten genaamd. Deze helofyten – in combinatie met lavastenen – zuiveren het water, zorgen voor zuurstof in het water en maken het water helder. Er zijn ook andere filters mogelijk, maar het helofytenfilter is het meest gebruikte. Om de ecologische processen zo min mogelijk te storen, wordt een diervriendelijk voorfilter gebruikt. Let op: de pomp van een zwemvijver mag sinds kort niet meer in de vijver worden geplaatst, maar moet erbuiten geplaatst worden. Na het aanleggen van een natuurlijke zwemvijver mogen er uiteraard ook vissen in worden geplaatst. Let er dan wel op dat het vissen zijn zoals goudwindes, die zich niet voortplanten en die weinig afvalstoffen afscheiden.

Materialen

Zwemvijvers in tuinen worden meestal gemaakt van beton, metselwerk, folie of een combinatie van deze materialen. Vijvers van beton of metselwerk zijn sterk en duurzaam, maar tegelijk ook duur. De bouw duurt namelijk langer en ze zijn moeilijk ooit nog te verwijderen. Over de juiste verhoudingen en capaciteit van een filter en pomp wordt vaak geheimzinnig gedaan. Dat lijkt ook terecht, want het is juist die afstemming die een bepaalde vijver uniek maakt. Toch zijn er enkele algemeenheden te vinden. In de regel wordt een natuurlijke zwemvijver met helofytenfilter qua oppervlakte voor 70 tot 80 procent door een specialist ingericht als zwemgedeelte en voor 20 tot 30 procent als reinigingsgedeelte. Wat betreft de capaciteit van de pomp, wordt gesteld dat in het zwemseizoen drie of vier per dag de inhoud van het bad rondgepompt moet worden. ‘s Winters kan dat gereduceerd worden tot slechts eenmaal per 24 uur.

Planten

Qua beplanting van het helofytenfilter zijn er veel mogelijkheden. Twee veel voorkomende planten die geschikt zijn voor een helofytenfilter, zijn de gele lis en de kalmoes. Die worden vaak in een verhouding van ongeveer 80 en 20 procent geplant. Zaak is in ieder geval om te zorgen voor niet te veel planten per meter. Andere planten die geschikt zijn voor het helofytenfiler zijn de grote lisdodde en de mattenbies. Voor de vijver als geheel zijn nog meer plantkeuzes mogelijk, zoals drijvende waterplanten. Dit zijn vooral waterlelie(achtigen). De functie van deze groep planten is de verkoelende werking die bedekkende bladen hebben op hete zomerdagen. Verder zijn er nog de ondergedoken waterplanten, planten die volledig onder het wateroppervlak leven. Over het algemeen functioneren die als zuurstofplant. Voor driekwart van het totaal aan zuurstofplanten wordt spiegelend of glanzend fonteinkruid aangeplant vanwege zijn jaarronde zuurstofproductie. Zuurstofplanten hebben tevens een remmende invloed op algengroei.

Praktische tips

Vaak hebben klanten al een idee over wat voor soort natuurlijke zwemvijver ze willen laten aanleggen. Als zwemvijver specialist in het onze taak om duidelijk te krijgen wat klanten precies willen en hen te adviseren. Wij bespreken onder andere:

 • De locatie ten opzichte van terras: het is handig als de vijver dicht bij het terras ligt, zodat de mensen niet lang hoeven te lopen en er ook zicht op hebben.
 • Ligging: een zwemvijver kan beter niet te dicht bij bomen liggen.
 • De hoeveelheid zon die op het water schijnt: Veel zon op het water zorgt niet alleen voor opwarming, maar kan ook de buren tot last zijn in verband met spiegeling.
 • Beplanting: Zuurstofplanten scheiden een stof af die een remmende werking heeft op de groei van algen. Het is daarom van belang zo snel mogelijk na het vullen van de zwemvijver voldoende zuurstofplanten toe te voegen.
 • De plaatsing van het filter: het helofytenfilter hoeft niet direct te grenzen aan het zwemgedeelte. Als er een goed leidingstelsel ligt, kan het helofytenfilter in een ander deel van de tuin worden aangelegd. Vooral bij strakke tuinen kan dit handig zijn.
 • De waterkwaliteit: het is natuurlijk water, waardoor u met aanslag te maken krijgt. Ook zal het water niet zo helder zijn als dat in een zwembad.

Voor- en nadelen

Als specialist weten wij dat een natuurlijke zwemvijver enkele grote voordelen heeft ten opzichte van een zwembad, namelijk:

 • Minder onderhoud.
 • Geen chemische toevoegingen, zuivering op een natuurlijke manier.
 • Flora en fauna.
 • De vorm is vrij te bepalen
 • Hij past in het geheel van de groene buitenruimte in tegenstelling tot een opvallend zwembad.
 • De beleving is verspreid over vier seizoenen: denk ook aan spelen met sneeuw of ijs, of de vijver als rustiek element in de tuin.

Nadelen zijn er ook:

 • Het woord ‘zwemvijver’ heeft een negatieve bijklank.
 • Er is meer oppervlakte nodig dan bij een zwembad.
 • Contact met reptielen is niet ondenkbaar.
 • Soms treedt er algengroei op als gevolg van natuurlijke processen.

Onderhoud

Als specialist garanderen wij u dat het onderhoud van een zwemvijver niet erg lastig is. Enkele zaken zijn echter wel belangrijk:

 • Bladeren verwijderen: het liefst twee of drie maal per jaar in de herfst en winter.
 • De bodem stofzuigen: enkele malen per jaar.
 • In geval van een dichtgevroren vijver met sneeuw erbovenop, dit verwijderen boven het reinigingsgedeelte om lichtinval te creëren voor de planten.
 • Zuurstofplanten uitdunnen: zes maal per jaar in de maanden mei tot september.
 • Helofyten afsnoeien: éénmaal per jaar in september / oktober.

Neem contact met ons op!

Creativiteit en daadkracht worden binnen ons bedrijf gecombineerd. We willen u maatwerk leveren en waar voor uw geld. Daarnaast hoeft u geen onnodige kosten te maken. We stellen u in staat met uw budget uw wensen zo optimaal mogelijk te realiseren. Bent u nieuwsgierig wat voor natuurlijke zwemvijver Tuintechniek van Rijswijk, dé zwemvijver specialist in de regio Bergen op Zoom en Antwerpen, voor u kan aanleggen? Of wilt u meer weten over ons tuinontwerp en tuinonderhoud? Neem dan contact op via onderstaande knop of bel naar 0164-683809 . U bent uiteraard ook van harte welkom om langs te komen tijdens onze openingstijden.